Search This Blog

Thursday, January 17, 2013

Prehistoric pigs- Wormhole Generator


Οι ιταλοί στονεράδες Prehistoric Pigs, με ένα μόλις χρόνο ενεργού δράσης ως μπάντα, κυκλοφόρησαν μέσα στο 2012 το πρώτο τους ολοκληρωμένο δείγμα δουλειάς, το οποίο κυκλοφορεί με τον ψαρωτικό τίτλο ‘Wormhole Generator’. Οι Ιταλοί, παίζουν ένα καλά δεμένο stoner rock, το οποίο είναι instrumental. Instrumental και stoner βλέπεις αρκετά συχνά στο χώρο, κυρίως σε συγκροτήματα που προσανατολίζονται σε southern κατατόπια, πράγμα το οποίο δεν χαλάει καθόλου τον κάθε ακροατή. Προτιμότερο από τα χάλια φωνητικά ή τους στίχους που αφορούν μηχανές, μπύρες, σε κάθε κομμάτι, σε κάθε δίσκο (μπηχτή αλλά όχι για τους Prehistoric Pigs).

Επιστροφή στα του δίσκου λοιπόν. Αποτελείται από εφτά τραγούδια, κλασσικού stoner περιεχομένου. Southern επιρροές, wah pedals, αλητεία και φρεσκάδα. Η μπάντα βγάζει ακατάπαυστη ενέργεια, που σίγουρα θα συμβαίνει το ίδιο και στο σανίδι. Υπάρχουν στιγμές που τα κομμάτια έχουν περισσότερο επαφή με το southern rock, το πρωτογενές stoner των Kyuss, άλλες φορές έχουμε την υπεροχή του fusion στοιχείου στη μουσική. Όλες αυτές οι επιρροές δένουν με σωστό τρόπο, ώστε να παρουσιάζεται ένα αποτέλεσμα αρκετά κοντά στον κλασσικό stoner ήχο, αλλά με μεγάλη ποικιλομορφία στις συνθέσεις.

Ακριβώς αυτή η ποικιλομορφία στις συνθέσεις, είναι αυτή η οποία καθιστά ενδιαφέρον τον δίσκο, και τις μεγάλες χρονικώς συνθέσεις, μιας και δεν υπάρχουν στίχοι να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Δυναμικότητα παρουσιάζεται  σε στιγμές όπως στο ‘Interstellar gunrunner’, ‘όπου οι ρυθμοί ανεβαίνουν, όμως στην πληρότητα του ο δίσκος θεωρείται trippy, με τις κιθάρες να αναλαμβάνουν το ρόλο του ‘οδηγού’ στο ταξίδι για τον Νότο. Δυνατά ριφ, ξεσαλωμένο drumming, echoes και πολύ wah. Αρκετά άμεση η μουσική των Prehistoric Pigs, σε στιγμές που νομίζει κανείς ότι ακούει ένα απλό τζαμάρισμα.

Σχετικά με αυτόν τον δίσκο, το μόνο που έχω να πω ήταν ότι υπήρξε μια από τις πιο δυνατές στιγμές για το stoner rock τη χρονιά που πέρασε. Αναμφισβήτητα, ο χώρος αυτός που μεγαλοποιήθηκε τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στο κοινό και να απασχολήσει θετικά.

No comments:

Post a Comment