Search This Blog

Friday, April 12, 2013

Ruined Families- Blank Language


Η ελληνική underground σκηνή χτυπά ξανά. Και αυτή τη φορά μέσα στην καρδιά, κάτω από τη ζώνη και τα συναφή.  Κοινώς, έχουμε να κάνουμε με το LP των Ruined Families, οι οποίοι παίζουν βαρύ και ασήκωτο hardcore, με grind στοιχεία, με punk στοιχεία και με περισσή ενέργεια την οποία δείχνουν μέσα από κάθε τους κυκλοφορία, αλλά και όπως θα δούμε σύντομα και πάνω στο σανίδι. Το νέο τους LP, με τον τίτλο ‘Blank Language’ ανύψωσε τη μπάντα ένα σκαλοπατάκι παραπάνω από τις προηγούμενες δουλειές, και κυρίως από το EP που είχαν κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν.

Με τα κομμάτια να κινούνται κλασσικά στο γνωστό ολιγόλεπτο όλεθρο, κάθε ένα από αυτά είναι ένα τρίλεπτο κονσέρτο από δυναμικότητα, ζωντάνια, αγανάκτηση, πόνο και θυμό.  Τα περισσότερα από αυτά τρέχουν, χωρίς να βασίζεται η μπάντα στο γόητρο των ριφ, αλλά μπερδεύοντας μουσικά με γρήγορες εναλλαγές και σκοτεινά πατήματα, κάνοντας τον δίσκο δύσκολο να χωνευτεί αλλά όταν αυτό γίνει να αγκαλιάσει τον ακροατή με μοναδικό τρόπο. Σε περιπτώσεις όπως του ‘208’ και το ‘Easy livin’ η μπάντα ακούγεται περισσότερο punk(σκοτεινότερο και βιαιότερο), κρατώντας τα hardcore στοιχεία στα φωνητικά κυρίως.

Στο στιχουργικό τομέα, που είναι άλλωστε και προσωπικό φετίχ, μπορώ να πώ ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το brainfuck που προκαλεί η μπάντα. Και τα καταφέρνει πολύ καλά, αναφέροντας ζητήματα όπως η γονική καταπίεση, η κοινωνική επανάσταση, η σημερινή ζωή-φυλακή, η ανάγκη για πτώση κάθε τείχους μεταξύ των κρατών και πολλά ακόμα, καθημερινά ζητήματα που αφήνουν μια πικρή γεύση στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η μουσικές εκρήξεις, τα φωνητικά που φτύνουν αίμα και η συνολική ατμόσφαιρα συνθέτουν την κατάλληλη μουσική υπόκρουση για τέτοιου είδους προβληματισμούς.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω, πώς παρόλο που θεωρώ τον δίσκο έναν από τους καλύτερους της χρονιάς και της ελληνικής σκηνής φέτος (και άξια λαμβάνει έναν τέτοιο τίτλο από όλους), θα ήθελα να δώ τη μπάντα να δουλεύει πιο μεθοδικά την παραγωγή της, όχι απαραίτητα με το να την αποκρυσταλλώσει και να ‘χαλάσει’ ότι χαρακτηρίζει τον ήχο των ruined families.  Ακόμη, θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε περισσότερες κιθαρογενείς μελωδίες από δαύτους όπως στο εξαιρετικό ‘ Books As Weapons’. Από δώ και έπειτα αφήνω τη μουσική να μιλήσει!

No comments:

Post a Comment