Search This Blog

Sunday, April 28, 2013

Πανδημία- Μοντέρνα Πανούκλα


Από τις πιο ταραγμένες μουσικές σκηνές του πλανήτη, το ελληνικό punk κατακλύζεται από ενέργεια και ζωντάνια, μιας και πολλά ανερχόμενα πια σχήματα κρατάνε τα ηνία του χώρου, περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα και δίνοντας σκληρές εμφανίσεις και αυτοργανωμένους χώρους και μη. Συνδυάζουν τον αναρχικό παλμό με punk μελωδίες, άλλοτε με πιο rock στοιχεία, άλλοτε ταξιδεύοντας προς σκληρότερα είδη μουσικής. Αυτό το μήνα, κυκλοφορεί λοιπόν και η νέα κυκλοφορία των ‘Πανδημία’, ένα LP που πρώτα το ακούσαμε όλο στο bandcamp της μπάντας, αλλά στη συνέχεια αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε υλιστική μορφή. Το όνομα του LP, ‘Μοντέρνα Πανούκλα’, φανερώνει το λογοπαίγνιο για τη σάπια καθημερινότητα μας, και όλος ο δίσκος αποτελεί φόρο τιμής για την κατάληψη στη Villa Amalias!

Οι Πανδημία ανεβάζουν τον πήχη ψηλά, ηχογραφούν εννέα καλοδουλεμένα κομμάτια, μνημεία σκληρού ήχου, με αρκετές rock επιρροές και κιθαριστικά σημεία που ξεφεύγουν από τις καθιερωμένες punk μουσικές φόρμες. Έπειτα από μια επιβλητική εισαγωγή, με τις κιθάρες να θυμίζουν μεταλ καταστάσεις, ανοίγεται ένας punk ορίζοντας, ο οποίος σπάει απευθείας κόκκαλα χωρίς ενδοιασμούς. Το λαρύγγι του frontman μας ξυπνά άκρως επιθετικά συναισθήματα, και κάθε κομμάτι τους έχει κάτι ιδιαίτερο να μας μιλήσει για αυτό, μια ιστορία να ξετυλίξει μπροστά μας, φέρνοντας τη ζοφερή παγκόσμια πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας.

Ο ήχος τους δουλεμένος, πειθαρχημένος, με σωστές δομές και συνοχή. Οι ‘Πανδημία’ απορρέουν απίστευτη ενέργεια καθώς περνάνε τα λεπτά και καταφέρνουν και συνδυάζουν το αναρχικό punk των 80’ς με πιο σύγχρονα ροκ στοιχεία, θυμίζοντας παλιές χρυσές εποχές αγγλικού πανκ-ροκ και όχι μόνο. Ακούγοντας το δίσκο, καταλαβαίνει κανείς ότι το μπάσο παίζει σπουδαίο ρόλο στις συνθέσεις, με πρωτότυπα και κολλητικά ριφ, ενώ οι κιθάρες έρχονται να συμπληρώσουν τον ήχο των Πανδημία, σε ρυθμούς γεμάτους εκφραστικότητα. Οι νότες σου κολλάνε εύκολα στο κεφάλι, χωρίς να είναι απαραίτητα cheesy.

Συνολικά, το LP ακούγεται πολύ ευχάριστα, διαπαιδαγωγεί και επιμορφώνει όπως θα λέγαμε υπό άλλες περιστάσεις! Ο καταλληλότερος φόρος τιμής για τις καταλήψεις και τους αυτόνομους χώρους και ένα μοντέρνο soundtrack είναι γραμμένος από τους ‘Πανδημία’ ακριβώς σε αυτόν τον δίσκο. 

No comments:

Post a Comment